hit counter
Havtornsolja

Havtorn, som en liten oliv, har olja i bärköttet (3-5%) och i frön (8-12%).

Havtornsolja av bärkött innehåller bl.a. 30-35% av unik palmitolein syra - Omega 7.

Omega 7 underlättar celler att bygga om sina membraner, särskilt vid skador, t.ex. brännskador, allergier, dermatoser, olika hud- och slemsjukdomar.

Ung människans kropp kan producera Omega 7, men senare hos vuxna sänks kraftigt syntesen av denna unika fettsyra. Kanske darför det är många som har problem med känsliga och torra slemhinnor: ca 20% av alla kvinnor över 40 år lider av olika problem som kan lindras med Omega7 - fettsyran.

Studier från Kina visar att 50% av kvinnorna med vaginala slemhinneförändringar blev bättre med havtornsolja.

Problem med sår i munnen och på läppar kan undvikas med behandling av havtornsolja.

Havtornsolja används mot magsår och för att förebygga solstrålnings skador, hjälper även mot rosacea, kan ge en frisk och vacker hud.

I kosmetikaindustri används havtornsolja som anti-aging medel och som stimulerar vävnadens regeneration.

För att få havtornsoljan, har vi utnyttjat ett gammalt recept, vilket folk i Tibet och Ryssland använde för tusentals år sen. De kallade havtornsolja “Röd olja” och använde den för att läka svara sår och brännskador.

Vi producerar tre typer av oljan:

  • Havtornsolja, Oleum Hippophae Rhamnoides
  • Rapsolja med Havtorn
  • Olivolja med Havtorn

Havtornsolja har en stark röd färg och kan används till sallader, samt som kroppsolja, hjälpmedel mot brännskador och på slemmhinnor. Det är ett mycket bra förebyggande skyddsmedel mot solstrålning. Kan även blandas med din vanliga hudkräm.

Rapsolja- och Olivolja med Havtorn används som en vanlig matolja, som blir annu nyttigare med havtornets Omega 7 - fettsyran, karotener och vitamin E. Oljan är mycket vackert orangefärgad, har en bra fruktsmak, speciellt passar till sallader.

Havtornsoljan finns också i alla andra våra produkter, som havtornsjuice och marmelad med oljehalt av 4-5%. Därför att ta en 100 ml glas havtornsjuice per dag är lika bra som att ta en tesked med havtornsolja eller havtornspulver. Dessutom har havtornsjuice och marmelad också höga halten av andra vattenlösliga vitaminer: C och grupp-B.

Produkter med Havtorn och Kärlek från Jämtland

Titala fettsyrehalten i havtornsolja. Medelvärde.
Havtornsolja
Historia
Näringsvärde
Havtornsolja
Plantering och Odling
Bilder
Länkar
Rapsolja med Havtorn