hit counter
Bilder med Havtorn

Våra två havtornslärare har 30-års erfarenhet i havtornsodling i Lettland - ordföranden i den Lettiska Havtornsodlare föreningen Andrejs Bruvelis och ledare av företaget "Orvilks" Karlis Blums. För 14 år sen studerade dem och arbetade på SLU i Balsgård för att lära sig att föröka havtornsplantor. Som resultat har dem byggt en stor plantskola som producerar mer än 40 000 havtornsplantor varje år, som säljes snabbt över hela världen, så att det blir ingen planta kvar till början av maj.

Karlis Blums har skickat till oss vackra bilder med olika sorter av sina havtornsplantor som går att köpa hus oss i Krångede. Alla sorter som presenteras här är härdiga och testas i Sverige med bra resultat upp till växtzon 8. Mera bilder kan man se på deras hemsida www.zeltoga.lv. Zeltoga betyder Guldbär på lettiska, ett bra namn för fantastiskt nyttiga havtornsbär.

Produkter med Havtorn och Kärlek från Jämtland

Historia
Näringsvärde
Havtornsolja
Plantering och Odling
Bilder
Länkar
Tröskan fungerar på så sätt, att blad och andra sopor ramlar på en sida, men rena bär går direkt till förvaringslådan.
Havtornssort Gold Rain har stora orange bär med röda prickar. Buskarna är härdiga och mycket kraftiga med kraftigt rotsystem. Om 3-4 år blir det hela träd istället för buske. Otroligt vackra! Bären har god syrlig-söt smak med fantastisk eftersmak som inte kan beskrivas med ord.
Havtornssort Mary är en ny lettisk sort med mycket vackra stora orange bär. Buskar är kraftiga och nästan taggfria, därför kan bären plockas utan rädsla för att man skall skadas! Bären smakar jättegott och har dessutom stor oljehalt. Marybusken kan bli en stor prydnad i er trädgård.
Havtornssorten Sunny har ljusa orange-gula bär som är mycket stora. Denna sort har utvecklats speciellt för att skördas med teknik. Bären är ganska syrliga och har mycket C-vitamin och mindre olja.
Havtornssort Tatjana är också ny lettisk sort. Bären har en kraftig orange-röd färg med röda prickar. Buskarna är ganska låga, men har ändå mycket bär i stora klasar. Sorten utvecklas speciellt för små trädgårdar med mindre fri plats.
Gold Rain plantor efter 3-e sommaren. Under bra förhållandet kommer redan några kilo bär på busken.
Havtorn som är 12 år gamal, blir fina och kraftiga träd! Denna trädgård påminner om vackra olivträdgårdar i Toscana.
Så ser plantskolan ut med tusentals ett-åriga havtornsplantor. Nästa vår ska dom tas ut ur marken och planteras på sina fasta platser.
Det är en hanbuske som inte har bär. Hanbuskar behövs för att pollinera honplantor och vanligtvis planteras en hanbuske till 5-8 honbuskar.
Havtornskvistar fryses i frystunnel under kort tid, ca 5 minuter. Denna metod kallas chockfrysning. Alla vitaminer behålls då. Djupfrysta kvistar flyttas till en speciell konstuerad tröska, där bären skakas och rensas från grenar och blad.
Havtorn skördas i hösten med... sekatör. Bären finns på två-åriga grenar. Kvistar med bär skäras, rensas från små ett-åriga grenar och blad och flyttas till frysen.