hit counter
Aronia: Näringsvärde

Vetenskaplig namn:

Aronia melanocarpa

Engelsk: Black chokeberry

Lettisk: Aronija

Rysk: Chernoplodnaja rjabina

Aroniabuskar kom till Europa från Norra Amerika och trivs bra här. I Lettland är de buskarna folkets favorit. Man använder de svarta bären för att sänka blodtryck, mot hypertoni, vid magsjukdomar, för att förhindra blodkärlförkalkning.

Svart-röd bärjuice är fantastiskt bra matfärgämne och kan användas som naturligt färgämne till ull.

Aronia passar mycket bra för odling i norr, liksom vindruvor i söder, de är en fantastisk källa att göra vin av hög kvalitet.

Aroniasylt är mycket nyttigt, eftersom bara en sked av sylten innehåller dygnsbehovet av vitamin P. Även torkade bär behåller alla sina botande egenskaper.

Aronia blir mer och mer populär i norra Ryssland, och klarar sig bra under svåra vintrar. Den ger frukt mycket snabbt efter plantering, har hög produktion varje år, bär ramlar inte från buskar och plockas mycket lätt. De kan lagerhållas under en lång tid utan att mögla. De skyddar sig själv mot olika sjukdomar och insekter.

Aroniabuskar blommar ganska sent, när vårens nattfrost redan är över. De passar bra till det Jämtländska klimatet.

Aroniabär smakar lika som rönnbär, men sötare, har 74-83% vattenhalt och 6-10% av olika sockerarter, 0,7-1,3% av organiska syror, 0,7% av pektinämnen, vitaminer P, C, karotenoider, B2, E, K, folinsyra. Med sina vitaminhalter liknar aronia nypon.

Man gör sylt, marmelad, kompotter, gelé, drycker av aronia. Bären kan röras rå med söcker, torkas, frysas.

På hösten färgas deras blad med olika färger, från gult till starkt rött, de är en prydnad för varje trädgård eller park.

Varje aroniabuske ger 3 till 14 kg bär.

Produkter med Havtorn och Kärlek från Jämtland

Aronia i vår trädgård.
Vacker aronia i hösten.
Näringsvärde
Recept
Bilder
Länkar